Lexapro buy viagra without prescription buy Abilify no prescription buy ampicillin online buy doxycycline without prescription buy Tramadol buy Zyban no prescription buy Levitra Professional Vardenafil without prescription Amitriptyline no prescription Amitriptyline no prescription buy Zyban without prescription cipro finasteride without prescription

Pripreme za još jednu bebu

autor: Danijela Dimitrić

Kada razmišljamo o "savremenom načinu života", uglavnom se osvrćemo na negativne uticaje koje nam je doneo. Međutim u borbi sa tim istim uticajima, otkrili smo razne prednosti koja su nam donela istraživanja, otkrili smo manje savremene, odnosno potpuno prirodne metode i načine dovođenja u ravnotežu mnogih važnih aspekata postojanja.

 

Jedna od metoda očuvanja harmonizacije psihe, emocija i tela je Floriterapija, blaga i prirodna terapija cvetnim esencijama, nastala je tridesetih godina prošlog veka i usavršava se i danas. U poslednjih desetak godina koriste je mnogi, lekari, psihoterapeuti i uopšte terapeuti koji imaju za cilj poboljšanje opšteg stanja osobe. U nekim zemljama finansira je državna služba zdravstvene zaštite i može se koristiti za svakodnevne životne situacije kao što su blaži stres izazvan novim promenama u porodici, isčekivanjem bebe, selidbama itd. do težih mentalno- emotivnih problema.

 

Cvetne esencije su blage i potpuno prirodne, nemaju nikakvo štetno dejstvo i neželjene efekte. Stoga mogu da ih koriste deca od najranijeg uzrasta, još kao bebe. Takođe predstavljaju odličnu podršku i u periodu adolescencije.

 

Kod male dece, koriste se kao pomoć u periodu kada beba ima grčeve, loše spava, neprestano plače... Ili u situacijama kada je nervoza kod bebe izazvana nekim spoljašnjim uticajima kao što su strah, nervoza roditelja... Kod malo starije dece, koriste se u periodima velikih promena kao što je razvod ili pristizanje novog člana porodice - usled čega se javlja ljubomora. Takođe i u slučaju nekih većih traumatskih iskustava deteta, ili u periodima kada dete skreće pažnju na sebe neželjenim ponašanjem, odbijanjem hrane. Pomažu i kada je dete po prirodi slabo i bledunjavo, kada je hiperaktivno ili, pak, jako stidljivo. Mogu da se koriste i za poboljšanje imuniteta kod dece.

 

Da bi se odredila prava cvetna esencija, jako je važno da praktičar ima saznanja o različitim uticajima na razvoj deteta, kao i potrebna znanja o razvojnim stadijumima kroz koje dete određenog uzrasta prolazi.

 

Upotreba cvetnih esencija je veoma jednostavna: maloj deci i bebama, kapi mogu da se stavljaju u mleko ili vodu - desetak kapi u flašicu, i to par puta dnevno. Starijoj deci se daju četiri puta dnevno po četiri kapi, tako što se nakapaju na jezik.

 

Shvatili ste da je vreme je za novu bebu..

Pripremite se, pojačajte snagu i stav da Vi možete sve što poželite - Kalifornijske cvetne esencije kao što su Mountain Pride koji će vam pomoći da se sa lakoćom suprostavite svim izazovima, zablistate pozitivnom energijom, odlična je i za mamu i za tatu. Buttercup se može koristiti za ojačavanje samopouzdanja u vezi sa svojim identitetom kao majke u poređenju sa ostalim društvenim ulogama, itd. Postoje 104 kalifornijske cvetne esencije, njihovim kombinovanjem se može dobiti ono što je idealno za Vas.

 

U jeku raznih priprema za proširenje porodice, ne zaboravite na onu najvažniju: pripremite vaše prvo dete za dolazak novog člana. Naročito se tome posvetite ako je dete uzrasta od jedne do pet godina. Vaš prvorođeni mališan može da reaguje na različite načine. Kako vi možete da mu pomognete u tom periodu?

 

Stručnjaci predlažu niz načina koji su korisni dok pripremate vašeg prvenca za veliku promenu. Pre svega, važno je da pratite vašu, već izvežbanu intuiciju, odnosno unutrašnju mudrost koju koristite u vaspitanju vašeg mališana. Pored toga, bilo bi dobro kada biste mu rekli za trudnoću, to jest za dolazak nove bebe - u periodu kada odlučite da to saopštite i vašim prijateljima i porodici.

 

Ako planirate nov raspored nameštaja ili spavanja u stanu, odvikavanje deteta od pelena, polazak u vrtić... uradite to pre nego što beba stigne, da se vaše dete ne bi osećalo odbačeno, i da bi se suočavalo sa jednom po jednom promenom. Čitajte vašem mališanu knjigu o trudnoći i dolasku novog člana, pokazujte mu slike u knjizi, objasnite mu kada će beba otprilike da dođe - na primer: kada padne sneg, kada procveta drveće... Učinite to bez obzira na uzrast deteta. Inače, deca su u stanju da prepoznaju i vašu energiju dok razgovarate (koliko ste ispunjeni mirom, ljubavlju i smirenošću).

 

Pokažite detetu slike i snimke njegovog rođenja, dolaska u porodicu, hranjenja, kupanja, presvlačenja... Pričajte mu o tome kako su svi bili uzbuđeni zbog njegovog dolaska, kako su hteli da ga pridrže i pomiluju. Na taj način će najviše naučiti šta znači i kako izgleda kada beba stigne u porodicu. Pokušajte da mu objasnite kako će tada da funkcioniše vaša porodica: da će beba da plače, da ćete vi biti umorni, da ćete je hraniti kao što ste njega hranili, da će vaša briga privremeno biti više usmerena na bebu... Možete i da posetite neke prijatelje sa bebom, ako je to moguće. Objašnjavajte detetu bebine navike, igrajte se sa lutkom i pokazujte mu kako beba treba da se drži veoma nežno - jer je mala i ne ume da brine sama o sebi, ne ume sama da se hrani, da šeta...

 

Kada ste sve to uradili, i kada stigne vaša nova beba, bilo bi dobro da poklonite vašem prvom detetu neku igračku koju je želelo. Kažite mu da je to poklon od bebe - tako ćete kod njega da stvorite prijatno osećanje i ostvarite svojevrsnu sponu sa bratom ili sestrom.

 

Nastavite da posvećujete pažnju detetu svakog dana, a naročito je poželjno da neko vreme provedete nasamo (samo vi i ono). Takođe, jedan roditelj bi mogao da se nasamo igra sa njim. Uključite mališana u obaveze oko bebe, na primer: kada presvlačite bebu, može da vam dodaje kreme i pelenu. Kažite mu da je ono sada «stariji brat», to jest «starija sestra», i da ima posebno značenje i ulogu u porodici. Zamolite vaše goste da obraćaju dovoljno pažnje na oba deteta, i da planiraju poklončić i za «starijeg člana». Hvalite ga kada vam pomaže, veličajte njegovu ulogu, i svakodnevno mu govorite da ga puno volite, a da je beba samo novi član porodice, i da to ništa ne menja u vašem odnosu.

 

I, ne zaboravite: mnoga deca doživljavaju mlađe dete - preteće. Psiholozi to nazivaju «šokom zbog skidanja sa trona». Odnosno, ako se i pored vašeg angažovanja pojavi ljubomora, ona je normalna i prirodna, sastavni je deo razvoja deteta. Ljubav je povlašćeno osećanje, a ljubomora je strah od gubitka te povlašćenosti, strah da će se neko drugi voleti više. Od rođenja, pa kroz odrastanje, spoznajemo ljubav. Dete prvo mora da shvati i doživi da ga roditelji vole, da bi uopšte moglo da oseti strah kako neko tu ljubav može da mu oduzme. U dečjoj ljubomori su i elementi zavisti i straha od odbacivanja.

 

Može se desiti da vaše starije dete skreće pažnju na sebe ponovnim sisanjem palca, mokrenjem u krevet (ako ste ga pre toga odvikli od pelena), dok će se neka deca žaliti na bolove u stomaku... Takva ponašanja ne treba kažnjavati, već se postavite sa puno razumevanja. Zamislite da ste na detetovom mestu. Da li biste vi podneli zamenu koja liči na vas, i pritom iziskuje konstantnu pažnju?

 

Dečju ljubomoru treba doživeti kao problem tek kada potraje, ili ako dete počne sa ispoljavanjem agresivnog ponašanja prema roditeljima i bebi, ukoliko krene sa mucanjem ili ispoljavanjem nekih tikova. Tada je vreme da potražite stručnu pomoć.

 

Kalifornijske cvetne esencije mogu da budu odlična podrška, pomoć da se prevaziđe novonastala situacija i drugačije detetovo ponašanje. Već nakon nekoliko dana njihove upotrebe, primetićete promenu kod vašeg prvenca - biće vedriji, nasmejaniji, i spremniji za saradnju. Pokazivaće toplije ponašanje prema bebi i ostalim članovima porodice. Budite strpljivi i nežni, pa ćete «dobiti nazad» vaše dete, ali nešto zrelije i mudrije.

 

U ovom periodu, mogu da se koriste sledeće cvetne esencije:

Borage - Prisutna je u raznim kombinacijama cvetnih esencija, koje su osmišljene za situacije kada je detetu ili odrasloj osobi potrebno ohrabrenje i emocionalno «podizanje».

Baby Blue Eyes - Potpomaže obnavljanje «bazične nedužnosti» i detinjeg poverenja.

Mariposa Lily - Za dete koja se oseća otuđeno od svoje majke, nevoljeno i neprihvaćeno, ova cvetna esencija pomaže da se ponovo oseti zaštićeno i voljeno.

Mallow - Cvetna esencija koja nežno razgrađuje barijere i ublažava osećaj povređenosti i odbačenosti - da bi dete moglo da doživi unutrašnji mir i toplinu koja nastaje iz razmene ljubavi. Ona pomaže ljudima da nauče da veruju osećanjima koja su duboko u srcu, ohrabrujući ih prema većoj socijalnoj uključenosti i deljenju sa drugima.

Holly - Cvetna esencija pomaže kod obuzdavanja osećaja ljubomore, deluje protiv negativnih osećanja - razvijajući ljubav i poštovanje prema sebi i drugima.

 

Pravu kombinaciju cvetnih esencija određuje praktičar, u zavisnosti od iskustava deteta, vaspitanja, razgovora sa roditeljima i detetom, posmatranja deteta. Pri tome uvek ima u vidu činjenicu da je svako dete jedinka za sebe, prelepo i neponovljivo.

Comments are closed.