Lexapro buy viagra without prescription buy Abilify no prescription buy ampicillin online buy doxycycline without prescription buy Tramadol buy Zyban no prescription buy Levitra Professional Vardenafil without prescription Amitriptyline no prescription Amitriptyline no prescription buy Zyban without prescription cipro finasteride without prescription

Menopauza i cvetne esencije

Menopauza je normalni period u životu svake žene. Medjutim, uprkos tome, mnoge žene imaju razne vrste tegoba koje ovaj životni period otežavaju i za većinu žena čine menopauzu prepunu izazova. Da li je to neizbežno? Imali li rešenja?

Nasuprot raznim hormonskim preparatima za koje većina žena zna i koji se preporučuju od strane lekara tj. ginekologa, mnogo manje su poznata prirodna rešenja tegoba u menopauzi, bilo da se ona odnose na određene fitoterapijske preparate ili na floriterapiju tj. lečenje cvetnim esencijama. U ovom tekstu ćemo pomenuti samo neke od problema sa kojima se žene u menopauzi susreću a uspešno se mogu tretirati cvetnim esencijama, tj. floriterapijom.

Najčešći fizički problem u menopauzi su valunzi, ili "talasi toplote", praćeni znojenjem a ponekad i ubrzanim radom srca. Za olakšavanje ove tegobe se preporučuje cvetna esencija od cveta Fuchsiae koja ublažava sve intenzivne prateće fizičke simptome u menopauzi, a posebno valunge i glavobolje izazvane hormonskim promenama (glavobolje takođe predstavljaju čestu fizičku neprijatnost u menopauzi). Zajedno sa njom se koristi i cvetna esencija Rosemary, koja uravnotežava smenjivanje toplote i hladnoće u telu, posebno kada su prateći simptomi kožni osipi, neprijatne prirode jer ih prati svrab. Cvetna esencija Scarlet Monkeyflower se posebno preporučuje za one žene koje sa teškoćom prihvataju sopstveni ulazak u menopauzu. Zbog neizbežnog procesa starenja i pratećih promena na telu i u izgledu neke žene osećaju intenzivne emocije, a pre svega emociju besa. Da bi se snažne emocije uravnotežile i da bi se razvio pozitivan stav prema menopauzi kao normalnom i pozitivnom procesu u životu žene idealne cvetna esencija je Scarlet Monkeyflower.

Menopauza je izazov i za seksualno funkcionisanje žene pre svega zbog smanjivanja ili potpunog gubljenja seksualne želje i nagona. Cvetna esencija Hibiscus pomaže u situacijama smanjene seksualne želje, kao i kod fizičke suvoće reproduktivnih organa (zbog čega je seksualni čin za neke žene tokom menopauze neprijatan ili čak bolan). Hibiscus se preporučuje i kada u menopauzi žena prestane da na isti način kao ranije uživa u sopstvenom seksualnom funkcionisanju.

Poseban slučaj je kada žena ima osećaj da joj vreme ističe, tj. da "biološki sat otkucava", a ona se još uvek nije realizovala kao majka. U tim situacijama kada postoji želja za začećem neposredno pre nastupajuće menopauze preporučuje se cvetna esencija Pomegranate, jer sa uspehom razrešava unutrašnji konflikt između začeća i profesionalnih ciljeva.

Za one žene koje su već ušle u menopauzu a nisu se realizovale kao majke i zbog toga osećaju duboku tugu, preporučuje se cvetna esencija Borage. Ona olakšava prihvatanje činjenice da je žensko reproduktivno vreme prošlo a sem toga olakšava prihvatanje činjenice da žena u tom periodu nije uspela da pronađe partnera i sa njim rodi potomstvo.

Nema razloga da ne koristimo mogućnosti prirode u našu korist. Floriterapija je izuzetno blag i prirodan način korišćenja lekovitih dejstava cveća za unapređenje zdravlja ljudi. Zato mu uvek treba pribeći pre svega drugog.

Comments are closed.