Lexapro buy viagra without prescription buy Abilify no prescription buy ampicillin online buy doxycycline without prescription buy Tramadol buy Zyban no prescription buy Levitra Professional Vardenafil without prescription Amitriptyline no prescription Amitriptyline no prescription buy Zyban without prescription cipro finasteride without prescription

Kako da pomognete deci – polazak u vrtić

autor: Kević Emilija

Polazak u vrtić je velika promena za dete. Ono se sad odvaja od roditelja na duže vreme i privikava na novo okruženje i kolektiv. Poželjno je da se dete od petog meseca potepeno navikava na druge osobe i na odvajanje od majke od po nekoliko sati. Medjutim, moze se desiti, i često se dešava, da deca koja se nisu odvajala od majke, negativno reaguju na odlazak u vrtić što može doneti niz problema. Dete počinje da protestuje protiv majke (ili svog staratelja) tako što plače i lupa nogama o pod kad ga ostavljaju vaspitačici, postaje plačljivo i razdražljivo ili tužno, dobija poremećaje sna, odbija hranu kod kuće, povraća, počinje ponovo da mokri u krevet i gaćice, slabi mu imunitet... Nesrećno dete ne može da se uklopi dobro u kolektiv vrtića i uključi u dnevne aktivnosti.

Važno je iznad svega da dete od roditelja dobije ljubav, razumevanje i harmonično okruženje. Roditelj bi trebalo blagovremeno da upoznaje dete sa vrtićem, da odredjeno vreme provode tamo zajedno a zatim se razdvajaju, da zajedno pripremaju stvari za vrtić, prilagode ritam jedenja i spavanja vrtićkom ritmu, da objasni detetu zašto je odlazak u vrtić dobra stvar za njega, na odlasku da mu objasni kada ce tačno doći po njega i lepo se pozdrave. Važno je da roditelji ne prenose svoje strahove na decu. Gore navedena ponašanja su česte reakcije dece i mogu biti malo ili veoma jako izražene.

Gde tu nastupa floriterapija?

Floriterapija - terapija cvetnim esencijama od posebno izabranog i obradjenog cveca, je potpuno neškodljiva prirodna i nežna metoda lečenja idealna za decu. Floriterapija nudi nekoliko cvetnih rešenja i kombinacija koje možete dati vašoj deci kako bi im pomogli da prevazidju probleme vezane za polazak u vrtić i ulepšate im vrtićke dane!

Cvetna esencija:

  • Aspen- cvetna esencija protiv strahova, strepnje od nepoznatog, uznemirenosti, drhtanja, noćnih mora. Veoma dobra za stanja strepnje, bojazni od neizvesne budućnosti i nedefinisanih strahova praćenih fizičkim manifestacijama kao što su znojenje, drhtanje ili pak povlačenje u sebe. Daje se deci koja imaju loše snove i košmare a umeju da se probude u suzama i sa vriskom.
  • Chamomile - cvetna esencija koja umiruje anksiozna stanja, nesanicu, uznemirenost, hiperaktivnost, stomačne grčeve i probleme u varenju hrane. Chamomile pomaže smirenost i emocionalnu ravnotežu posebno kod čestih promena raspoloženja, iritabilnosti i nagomilane napetosti tokom dana. Ublažuje napetost koja se akumulira u oblasti stomaka i ometa varenje i san.
  • Mallow - cvetna esencija koja pomaže adaptaciju u kolektiv, razvijanje socijalnosti, poverenje u okruženje, osećaj topline i deljenja sa drugima. Ona podstiče toplinu, otvorenost, uključenost i poverenje u socijalne odnose. Idealna za ljude koji su malo nesigurni, stidljivi, koji se plaše odbacivanja ili osećaju socijalne barijere.
  • Mariposa Lily - cvetna esencija koja ce olakšati razdvajanje od majke i ublažiti osecaj napuštenosti. Ovaj predivan cvetni lek se koristi za povezivanje majke i deteta, razvijanje tople majčinske svesnosti i sposobnosti brige i nege prema drugim ljudima. U momentu kad dete pomisli ili oseti da je lišeno majčine nege, trenutno ili zauvek, ova esencija će pomoci da se kreira osećaj materinske prisutnosti, brige i osećaja zdrave razdvojenosti majke i deteta.
  • Echinacea - cvetna esencija idealna za jačanje imuniteta koji je narušen usled stresa. Pospešuje imunitet narušen stresom, tenzijom ali često i ozbiljnim traumama i nasiljem, koji su odgovorni za nastanak auto imunih bolesti. Echinacea osobu "vraća sebi", vraća prirodi i zajednici i ojačava osećaj ličnog identiteta.
  • Rescue Remedy - "lek prve pomoći", smiruje dete kada se zaceni od plača, smiruje histeriju i vrtoglavice. Ova kombinacija nekoliko cvetnih esencija daje se u slučajevima zaista jakog uzbudjenja i šoka praćenog nekontrolisanim plakanjem, besom, košmarima, kao i bebama koje jako plaču a ne znamo šta ih muči.

Comments are closed.